Sprawozdanie z XXV EPP na Jasną Górę (2017)

W roku 2017 w dniach: 28 VII do 11 VIII odbyła XXV Ełcka Pielgrzymka  Piesza na Jasną Górę. Przebiegała ona pod hasłem: ”Idźcie i głoście”. Wzięło w niej udział 533 uczestników: 305 sióstr, 228 braci, w tym: 24 księży, 3 diakonów, 8 sióstr zakonnych, 4 kleryków, 10 pielęgniarek, 1 lekarz, 1 fizjoterapeuta oraz 1 ratownik medyczny.

L.p.

Kwatermistrz:         Ks. mgr Maciej  Cieślukowski

Ojciec duchowny:   Ks. mgr Karol Czaplicki

Pilot:                       Al. Arkadiusz Gutowski

Tegoroczna Jubileuszowa XXV EPP na Jasną Górę była wdzięcznością za 25 lat istnienia naszej diecezji. Była to dobra okazja do przypomnienia najważniejszych wydarzeń z historii powstania i funkcjonowania naszej diecezji, a także do wspomnień i refleksji.

Pielgrzymi modlili się w intencjach Kościoła Diecezjalnego z okazji Jubileuszu, za Ojczyznę, w intencjach misyjnych oraz w intencjach osobistych.

Ważną tematyką były Objawienia w Fatimie w setną ich rocznicę a także duchowe przygotowanie do ŚDM w Panamie w roku 2019.

W kościele w Gąsewie miało miejsce nabożeństwo pokutne z możliwością skorzystania z Sakramentu Pokuty. W czasie trwania spowiedzi pielgrzymi adorowali Pana Jezusa w Najświętszym Sakramencie.

Pielgrzymkę rozpoczął Eucharystią i wygłoszonym Słowem Bożym Jego Ekscelencja Biskup Ełcki Jerzy Mazur, który po raz trzeci wyruszył na pątniczy szlak. Biskup Pomocniczy Romuald Kamiński koncelebrował Mszę Święta i towarzyszył pielgrzymom do rogatek miasta. Tradycyjnie w Farze ostrołęckiej J.E. Ks. Bp Romuald Kamiński dołączył do EPP wygłaszając do pielgrzymów homilię.

J.E. Bp Jerzy Mazur przewodniczył Eucharystii, wraz z koncelebrującymi: Biskupem Pomocniczym Romualdem Kamińskim wszystkimi kapłanami, którzy dotarli pieszo, jak i z tymi, którzy wraz z wiernymi przyjechali autokarami. Była to wspaniała okazja by podziękować Matce Bożej za 25 lat pielgrzymowania z ełckiej diecezji do Jej tronu, a także za powołanie do istnienia oraz funkcjonowanie diecezji ełckiej.

Każdy z pielgrzymów otrzymał jubileuszowy dyplom podpisany  przez J.E. Ks. bp Jerzego Mazura SVD – biskupa ełckiego.